VEREDELAARS

DE LANDSCHAPS PIOEN


VEREDELING IN HET KORT

Veel klassiekers van de vorige eeuwen worden nog steeds in grote aantallen vooral in Nederland voor de snijbloementeelt geteeld. Ze werden veredeld voor hun imposante en prachtige bloemen en vinden waardering alom als exclusieve snijbloem. Sommige variëteiten voelen zich vanwege hun groeiwijze en hun behoefte naar enige ondersteuning soms beter thuis in de kniphoek dan in de border.

Maar dit wil niet zeggen dat alle oude variëteiten ondersteuning nodig hebben of geen goede landschapsplanten zijn. De term landschaps- en snij-pioen slaat dus vooral op de praktische toepassingen en het ene sluit het andere niet uit.

Veredeling is een niet aflatende queeste naar perfectie en door de jaren heen zijn onze wensen en dus ook de criteria verandert. Tijdens de hedendaagse zoektocht naar nieuwe waardevolle variëteiten, wordt vooral de nadruk gelegd op de synergie tussen bloem, blad, en vorm. Deze synergie benadrukt de plant haar klassieke schoonheid en kwalificeert haar als landschapsplant


LANDSCHAPS VARIETEITEN

De landschapsplanten onderscheiden zich veelal door iets kortere, stevigere stelen. De bloem verschijnt net boven het loof en is beschikbaar in een waaier van vormen, geuren en kleuren. Sommige variëteiten geven meerdere bloemknoppen per steel, waardoor de bloeiperiode aanzienlijk verlengd wordt. Veel variëteiten zijn net iets lichter, mogelijk eleganter, maar zeker niet minder mooi, integendeel!

Veredelaars zoals Prof. Saunders (1869-1953) hebben in de Verenigde Staten de basis gelegd voor tal van nieuwe kruid- en houtpioen variëteiten bekend onder de noemer Amerikaanse hybriden.

Landschapspioenen vergen weinig onderhoud. Ze hebben geen ondersteuning nodig, en het loof blijft mooi tot het einde van de zomer of tot de eerste nachtvorst. Het is een fascinerende tuinplant. Neem een kijkje in onze
online catalogus, en laat u verrassen door de schoonheid en het gemak dat deze pioenen bieden.

NL | EN | FR | DE | NIEUWSBRIEF | facebook-1716