Stacks Image 116

WINTER

Stacks Image 120

LENTE

Stacks Image 122

HERFST

Stacks Image 118

ZOMER

HOUTPIOEN HINTS & TIPS:


Pioenen zijn vaste planten die een gematigd klimaat - en dus ook een periode van vrieskou - nodig hebben om in de lente te bloemen. Ze hebben echter de reputatie iets gevoeliger te zijn dan kruidachtige pioenen. Hoewel dit gedeeltelijk correct is, geldt dit enkel voor de knoppen in de lente. Houtpioenen zijn geënte planten. Een entrijs - een gezond takje van een houtpioen - wordt geënt op de wortel van een kruidpioen. De kruidachtige wortel wordt enkel gebruikt als “starter”. De houtpioen zal uiteindelijk eigen wortels produceren.
DE GROND: Een goed gedraineerde grond is van essentieel belang. Houtpioenen hebben een fijner wortelgestel dan kruidpioenen en een natte plek is iets waar ze niet tegen kunnen. Pioenen groeien in elke redelijke grond. Extra humus is, vooral in zware klei- of zandgrond een pluspunt ter verbetering van de waterhuishouding of voedsel opname.

LOCATIE: Een pioen kan zeer oud worden, 50 jaar is niet ongebruikelijk. Daarom is de juiste locatie belangrijk vanaf dag één. Vermijd de ochtendzon indien mogelijk. De warmte van de vroege zon gevolgd door vorst kan de knoppen schaden. Zorg voor voldoende ruimte: een plantafstand van 1m tot 1.5m voor een grotere variëteit is aangeraden. Plant niet onder bomen of struiken, maar zorg voor een plek met gedeeltelijke schaduw. Concurreren met oude bomen of struiken, voor licht, lucht, vocht en voeding is een vermoeiende bezigheid.

PLANTEN: Plant in voldoende diepe losgemaakte grond. Je hebt die spade nu echt wel nodig! Pioenen zijn gulzig, meng extra hoornschaafsel, beendermeel en/of een andere TRAAG werkende meststof in de bodem van het plantgat. Zorg ervoor dat de wortels niet in aanraking komen met de meststoffen. Een houtpioen is een geënte plant, het is belangrijk dat de ent - zichtbaar als een knobbel in de stam - 10 tot 15cm onder de grond zit. Een blote wortel wordt best steeds in het najaar geplant, zodat de plant voldoende tijd heeft om nieuwe wortels aan te maken. Pioenen in pot kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, maar net na de bloei heeft de voorkeur. In een hele warme zomer is het beter om het planten uit te stellen tot in het najaar.
Graefswinning houtpioen
NAZORG: Controleer regelmatig, en vooral het eerste jaar, of je plant voldoende vocht heeft tijdens hete zomerdagen. Geef indien nodig tweemaal per week voldoende water, i.p.v. meermaals een beetje.
SNOEIEN: Snoeien kan worden beperkt tot het verwijderen van verdorde of kruisende takken in de winter. Verwelkte bloemen mogen afgeknipt worden.

ZIEKTEN: Indien de bladeren of knoppen van de pioen door schimmels aangetast worden, verwijder dan de zieke delen volledig en laat dit niet in je tuin of op de composthoop achter. Verwijder ook de bladeren die e.v. op de grond liggen. Fungiciden zijn verkrijgbaar in tuincentra. Gebruik deze steeds zoals voorgeschreven op de verpakking. Echter voorkomen is beter dan genezen. Pak het probleem aan bij de wortels, is hier van toepassing! De oorzaak is vaak te vinden bij een slechte ventilatie, of een natte locatie.
PLAGEN: Echte plagen zijn niet bekend. Herten en konijnen lusten inderdaad wel een blaadje of knop. Als het regelmatige bezoekers worden is het misschien aangeraden om over te schakelen naar kruidachtige pioenen. Deze worden minder gesmaakt.

MEER: Twijfel je nog, contacteer ons via het contactformulier op deze website. In onze nieuwsbrief komen ook verschillende pioen onderwerpen aan bod, het kan nu een goed moment zijn om je in te schrijven!

Veel pioen plezier


Graefswinning

NL | EN | FR | DE | NIEUWSBRIEF | facebook-1716