Stacks Image 116

WINTER

Stacks Image 120

LENTE

Stacks Image 122

HERFST

Stacks Image 118

ZOMER

KRUID- en Itoh PIOEN HINTS & TIPS


Pioenen zijn vaste planten die een gematigd klimaat - en dus ook een periode van vrieskou - nodig hebben om in de lente te bloemen. Het zijn gemakkelijke planten, en echte “survivors”. We hopen dat de hints en tips een leidraad zijn om nog gezondere en sterkere pioenen te groeien.

DE GROND: Een goed gedraineerde grond is belangrijk. Kruidpioenen hebben dikke vleesachtige wortels en een natte plek is iets waar ze niet tegen kunnen. Pioenen groeien in elke redelijke grond. Extra humus is, vooral in zware klei- of zandgrond een pluspunt ter verbetering van de waterhuishouding of voedsel opname.

LOCATIE: Een pioen kan zeer oud worden, 50 jaar is niet ongebruikelijk. Daarom is de juiste locatie belangrijk vanaf dag één. Zorg voor voldoende ruimte: een plantafstand van 70cm voor een compacte pioen tot 1m voor een grotere variëteit is aangeraden. Plant niet onder bomen of struiken, maar zorg voor zonlicht en een luchtige plek. Een pioen heeft gemiddeld 6 zon uren per dag nodig. Concurreren met oude bomen of struiken, voor licht, lucht, vocht en voeding is een vermoeiende bezigheid.

PLANTEN: Plant in voldoende diepe losgemaakte grond. Je hebt die spade nu echt wel nodig! Pioenen zijn gulzig, meng extra hoornschaafsel, beendermeel en/of een andere TRAAG werkende meststof in de bodem van het plantgat. Zorg ervoor dat de wortels niet in aanraking komen met de meststoffen. Plant de ogen niet dieper dan 4-5 cm onder de grond. In warmere gebieden liefst niet dieper dan 2-3 cm. Een blote wortel wordt best in het najaar geplant, zodat de plant voldoende tijd heeft om nieuwe wortels aan te maken. Pioenen in pot kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, maar net na de bloei heeft de voorkeur In een hele warme zomer is het beter om het planten uit te stellen tot in het najaar.
Graefswinning kruidpioen

NAZORG: Controleer regelmatig en vooral het eerste jaar of je plant voldoende vocht heeft tijdens hete zomerdagen. Geef indien nodig tweemaal per week voldoende water, i.p.v. meermaals een beetje. Snij voor de winter het loof af op 10cm en verwijder dit

ZIEKTEN: Indien de bladeren of knoppen van de pioen door schimmels aangetast worden, verwijder dan de zieke delen volledig en laat dit niet je tuin of op de composthoop achter. Verwijder ook de bladeren die e.v. op de grond liggen. Fungiciden zijn verkrijgbaar in tuincentra. Gebruik steeds zoals voorgeschreven op de verpakking. Echter voorkomen is beter dan genezen. Pak het probleem aan bij de wortels, is hier van toepassing! De oorzaak is vaak te vinden bij een slechte ventilatie, of te weinig zon, of een natte locatie.

PLAGEN: Echte plagen zijn niet bekend. Mieren zijn geen plaag, ze houden van de suikerachtige stof die pioenknoppen afscheiden. Ze komen dit halen en nemen het goedje mee naar hun nest. Zodra de stof weg is zijn de mieren voor een groot deel verdwenen. Itoh en hout pioenen scheiden deze stof niet af en vormen een goed alternatief mocht je mieren als een echt probleem ervaren.

MEER: Twijfel je nog, contacteer ons via het contactformulier op deze website. In onze nieuwsbrief komen ook verschillende pioen onderwerpen aan bod, het kan nu een goed moment zijn om je in te schrijven!

Veel pioen plezier

Graefswinning

NL | EN | FR | DE | NIEUWSBRIEF | facebook-1716