American Peony Society

THE AMERICAN PEONY SOCIETY SINDS 1903

De American Peony Society promoot de pioen al meer dan een eeuw en haar doelstellingen worden behartigd door zeer gedreven professionele kwekers en veredelaars, die graag hun kennis en enthousiasme delen.

De activiteiten van vandaag bouwen voort op stevige tradities. Maar er zijn ook nieuwe trends die de veranderingen in tuinieren en interesse voor de pioen weerspiegelen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor zowel de "Society" als voor de pioen die zij vertegenwoordigt.
De APS Convention 2018 vindt plaats in Portland Oregon USA van 24 mei t/m 27 mei.

LIDMAATSCHAP

Leden ontvangen viermaal per jaar de "APS Bulletin". Informatief voor enthousiastelingen en kwekers.

Het Zaad Distributie Programma. Een lijst met beschikbare zaden wordt jaarlijks op de APS-website gepubliceerd. Tegen een kleine vergoeding kunnen leden de zaden van hun keuze aanvragen.

Toegang tot de "American Peony Convention". Een jaarlijks evenement met pioen-gerelateerde activiteiten, zoals informatieve presentaties en discussies, tuin tours, een bloemenshow, een banket en een veiling.

De APS treedt op als de "International Cultivar Registration Authority" voor pioenen. Terwijl men toezicht houdt op de nomenclatuur, wordt ook de geschiedenis van de pioen gehandhaafd. Foto's en beschrijvingen van de nieuwe registraties zijn eerst te zien in de "APS Bulletin".

Voor meer informatie over het lidmaatschap, staan we steeds ter beschikking.

ONDERSCHEIDINGEN:

De APS "Gold Medal" wordt sinds 1923 bijna jaarlijks toegekend aan een uitzonderlijke pioen en wordt beschouwd als de ultieme onderscheiding.

Schoonheid wordt altijd verwacht in een bekroonde plant, maar het is niet langer de doorslaggevende factor die het ooit was. Betrouwbaarheid, geen behoefte aan extra ondersteuning, een evenwichtige groeiwijze, een gezond en vol gebladerte gedurende het groeiseizoen, een redelijke prijs en beschikbaar bij verschillende kwekers zijn de criteria die het verschil maken.

Naast de "Gold Medal" wordt sinds 2009 ook een "Award of Landschape Merit" uitgegeven. Deze erkenning wordt gegeven aan de pioen die na een “trial” periode van 5 jaar door minimaal 5 jury leden een positieve evaluatie krijgt.

Een selectie van bekroonde cultivars is beschikbaar op onze kwekerij. Klik hier voor meer informatie.

American Peony Society "Gold Medal"

Stacks Image 3116

APS Gold Medal 2014 P. Leda

Paeonia lutea hybride "Leda" 1977. Daphnis Nassos (1914 - 2010) New York USA
De bloemblaadjes, van deze grote zachtroze bloemen, zijn doorweven met wijnrode adertjes die samenvloeien in het centrum. De gele meeldraden vormen een perfect contrast met het donkere hart. Een prachtige houtpioen met keurig gerangschikte geurende symmetrische bloemen. Stevige stelen met een gezond blad maken van deze pioen een waardevolle aanvulling voor de tuin van elke kenner. De bloem kan ook gebruikt worden in exclusieve boeketten en arrangementen. In de Griekse mythologie is Leda de koningin van Sparta, moeder van de tweeling Castor en Pollux.
Stacks Image 483

APS Gold Medal 2013 P. The Mackinac Grand

Paeonia hybride "The Mackinac Grand" Reath 1992, Vulcan, MI, USA. Drie tot vier rijen van warme rode gegolfde bloemblaadjes omringen een toef van goudgele meeldraden en een aantal roze getipt stampers. De stralende halfgevulde bloemen worden gedragen op stevige stelen. De groeiwijze van deze sterke en zeer betrouwbare bloeier is ietsjes gespreid. Een aanwinst voor de natuurlijke tuin of border en gewaardeerd door bestuivers en tuinvrienden.
Stacks Image 3129

APS Gold Medal 2012 P. Topeka Garnet

Paeonia lactiflora "Topeka Garnet" Bigger Myron, Topeka Kansas USA 1975. Vuurrode bloemblaadjes vormen een komvormige bloem en omringen een toefje van gele meeldraden en rood gestipte stempels. De roodachtige scheuten verkleuren donkergroen zodra de bloei begint. Het groene blad blijft mooi ook in periodes van droogte en hitte. Een waardige landschapsplant die geen ondersteuning nodig heeft en als een kleine vrolijke vuurtoren een mooie plaats in de tuin verdient.
Stacks Image 486

APS Gold Medal 2011 P. Amalia Olson

Paeonia lactiflora "Amalia Olson" Olson Christian Colfax North Dakota USA. Geregistreerd door Nelson 1959. Zuiver witte weelderige bloem, met af en toe een klein rood vlekje aan de buitenkant van de kroonblaadjes. Gaan de bloemen open op een warmere dag in een koele lente dan verschijnt er bij knopopening soms een licht roze blos. Mooi als snijbloem en waardevol als tuinplant. Heerlijk geurend. Stevige gezonde plant met een mooie herfstkleur. Genoemd naar de moeder van Mr. Olson.
Stacks Image 489

APS Gold Medal 2010 P. Buckeye Belle

Paeonia officinalis hybride "Buckeye Belle" Mains Walter (1880-1965) Belle Center, Ohio, USA 1956. Prachtige middelgrote dieprode bloemblaadjes vormen een kommetje voor enkele gouden meeldraden en een wirwar van dieprode filamenten. De bloemen blijven stevig boven het loof staan. De eerste bladeren zijn roodbruin getint en kleuren daarna fris groen. Een van de meest aantrekkelijke tuinplanten met een aangename lichte geur.
NL | EN | FR | DE | NIEUWSBRIEF | facebook-1716